Az osteochondrosis osztályozása, stádiumai és fokozatai

hátfájás osteochondrosissal

A kezelés nélküli osteochondrosis nemcsak állandó hát- vagy nyakfájást, hiányos inspiráció érzését vagy szívműködési zavarokat okoz. Veszélyes az ideggyökerek összeszorítása, ami bénulást, érzékenységi károsodást, merevedési funkciót, széklet- és vizelet inkontinenciát okozhat. A nyaki gerincben kialakuló osteochondrosis az agy vérellátásának romlásához vezet, ami fejfájást, szédülést okoz, és a szellemi aktivitás fokozatosan romlik. Ráadásul a gerinc egyik szegmensében fellépő elváltozások hamar átterjednek más szegmensekre, majd az egész gerincoszlopra.

A cikkben megvizsgáljuk az osteochondrosis típusait és osztályozását (fokozatok, szakaszok). Ez segít a hasonló diagnózisú személynek jobban megérteni jelenlegi helyzetét a betegség kialakulásával és a lehetséges kezeléssel kapcsolatban.

A betegség típusai és osztályozása

Az osteochondrosis a táplálkozás megsértése, az elhalt sejtek és anyagcseretermékeik (az úgynevezett "salakok") eltávolítása a csigolyák közötti porckorongban (egy speciális ütéselnyelő rétegben), valamint a csigolyatestek részein. alulról és felülről szomszédos.

Mi az osteochondrosis?

egészséges gerinc és osteochondrosis

Felnőtteknél az "osteochondrosis" diagnózisa csak disztrófiás (alultápláltsággal összefüggő) folyamatok kialakulását jelenti a gerinc porcában. Ha felnőtteknél az egyik ízületben (például a térdízületben) az osteochondrosishoz hasonló folyamatok (az ízület egyik és másik csontját borító porcszövet elvékonyodása, később magukban a csontokban bekövetkező változások) lépnek fel, ez deformáló osteoarthritisnek nevezik.

Serdülőkorban (11-18 éves korig) az "osteochondrosis" kifejezést nem csak a gerincre alkalmazzák. Ezt a folyamatot fiatalkori (fiatalkori) osteochondrosisnak nevezik. Amikor a gerincben alakul ki, Scheuermann-kórnak nevezik. De lehetnek más lokalizációi is (további részletekért lásd a megfelelő részt).

Az osteochondrosis osztályozása figyelembe veszi:

 • melyik osztályon alakult ki alultápláltság (lokalizáció szerinti osztályozás);
 • milyen súlyosan érintett az intervertebralis porckorong (az osteochondrosis besorolása időszakok szerint);
 • hogy most van-e akut gyulladás, vagy alábbhagy (a szakaszok szerinti csoportosítás hazai osztályozása).

A felnőtteknél az osteochondrosis külön típusa is van. Ez a Kienböck-kór felnőtteknél (a csukló csontjai között elhelyezkedő holdcsont osteochondrosisa).

A diagnózis azt is jelezheti, hogy az osteochondrosis poszttraumás. Ez azt jelenti, hogy a csigolyaközi porckorong szerkezetének, a csigolyatest és a porckorong között elhelyezkedő hialinlemezeknek, valamint maguknak a csigolyatesteknek a megsértésének kezdetét trauma okozta. A sérülés lehet azonnali és súlyos (például erős ütés a gerincre), de poszttraumás osteochondrosis is kialakulhat maradandó, nem túl nagy erejű sérülés következtében (például rakodógépekben állandó súllyal járó billenések) vagy olyan sportolók, akik tapasztalt edző felügyelete nélkül döntenek, emelik a súlyzót).

A gerinc osteocondritis

A gerinc osteochondrosisa több típusra oszlik. Ez:

 1. A nyaki régió osteochondrosisa.
 2. A mellkasi régió osteochondrosisa.
 3. Ágyéki osteochondrosis.
 4. A szakrális régió osteochondrosisa.
rachiocampsis

Leggyakrabban az ágyéki és a keresztcsonti osteochondrosis egyetlen betegségnek tekinthető - a lumbosacralis gerinc osteochondrosisának. Ez a hát ezen szakaszainak szerkezeti sajátosságaiból adódik (ezt a vonatkozó részekben fogjuk figyelembe venni).

Egyes esetekben a farkcsont osteochondrosisa alakulhat ki, ha a keresztcsont (felnőtteknél 5 összenőtt csigolya) és a farkcsont (3-5 csigolyából áll) közötti ízületi porc érintett. Ez a betegség leggyakrabban a spontán szülés utáni nőknél fordul elő (főleg, ha az anyának szűk a medencéje, vagy a magzat súlya meghaladja a 4 kg-ot), de kialakulhat e gerincoszlop sérüléseivel, műtéteivel, fejlődési rendellenességeivel. A sacrococcygealis ízület szerkezeti sajátosságai miatt (a nucleus pulposus hiánya - a nyaki, a mellkasi és az ágyéki régiók csigolyái között található központi ütéselnyelő terület) helyesebb az ízületi porc károsodásának nevezni. ez a sacrococcygealis ízület arthrosisa, mint az osteochondrosis.

Az osteochondrosis a gerinc több részén is kialakulhat. Ha egy ilyen folyamat kettőnél többen alakul ki, azt széles körben elterjedtnek nevezik.

Az egyes betegségek tüneteit a cikk részletesen tárgyalja "Az osteochondrosis tünetei és jelei".

Még egy kicsit a terminológiáról. A tudósok (4) úgy vélik, hogy az "intervertebralis osteochondrosis" kifejezés elfogadhatatlan. Először is, ennek a folyamatnak az eredményeként mind a csigolyatestek érintettek (ez az "osteo-" előtagban jelenik meg), mind az ízületi porc - a csigolyatestek véglemezei ("-chondrosis"). Vagyis nemcsak a csigolyaközi lemezek szenvednek, hanem az őket körülvevő struktúrák is. Ezért helyes lesz azt mondani, hogy "a gerinc osteochondrosisa", és nem más módon.

A nyaki gerinc osteochondrosisa

A nyaki régiót a következő jellemzők különböztetik meg:

nyaki fájdalom osteochondrosis miatt
 • ez az egyetlen része a gerincnek, ahol a csigolyaközi porckorong nincs mindenhol a csigolyák között: hiányzik az 1. csigolya és a fej hátsó része, valamint az 1. és 2. nyakcsigolya között;
 • az alatta lévő csigolyák oldalsó részei oldalról takarják a fedő csigolyákat: kiderül, hogy az utóbbiak mintha „nyeregben" ülnének;
 • a nyakcsigolyák testének szélei megnyúltak, és kissé felfelé mutató horogszerűek, ezért nevezik őket "kampó alakúnak". Egy ilyen „kampó" és a rajta lévő csigolya egy része nem csak érintkezik: közöttük ugyanaz az ízület van, mint a végtagokban: felülről az ízületi felületeket ízületi porc borítja, az ízületi tok pedig körbefogja az ízületet. Ezek az ízületek lehetővé teszik további, csak ebben a mozgási osztályban rejlő - dőlés és forgatás - elvégzését. De további problémákat "hordoznak" - arthrosis (az ízületi porc elvékonyodása) alakulhat ki bennük. És itt képződnek az osteophyták. Ez veszélyes: az ezeken a részlegeken áthaladó idegrostokat vagy ereket az osteophyták összenyomhatják.

A nyaki régió osteochondrosisának kialakulásával, amikor az intervertebralis lemezek elvékonyodnak, és maguk a csigolyák megereszkednek, a táplálkozás és az alsó csigolya „kampója" és a fedő csigolya teste közötti ízület megzavarodik. Ebben az esetben az ízület arthrosisa az osteochondrosis szövődményévé válik.

A nyaki csigolya szegmensében minden típusú mozgás lehetséges:

 • nyújtás és hajlítás;
 • oldalsó hajlítások;
 • fordul,

míg ezeknek a mozgásoknak a hangereje elég nagy. Ez az osteochondrosis kialakulásának veszélye, amely csak a nyaki régióra jellemző.

A legnagyobb mobilitás a 4. és 5. , valamint az 5. és 6. nyakcsigolya közötti ízületben figyelhető meg (10, 11). Az osteochondrosis nem érinti az 1. csigolya és a fej hátsó része közötti ízületi felületeket, valamint az 1. és 2. csigolya közötti ízületi porcot.

A nyaki régió legfontosabb struktúrái a következők:

miért felelős a gerinc
 • az összes nyakcsigolya oldalsó felületén, azok harántnyúlványaiban nyílások vannak a vertebralis artéria idehaladására, amely vért szállít az agyba;
 • az első nyakcsigolyán belül (nagyon különbözik a "közönséges" nyakcsigolyáktól) az agytörzs átmenete van a gerincvelőbe;
 • 1 nyaki csigolya alatt a gerincvelőből kezdenek kiemelkedni a gerincvelői idegek első nyaki gyökerei. Továbbá a két csigolya (felső és alsó) között egy pár gerincvelői ideg lép ki (1 és 2 csigolya között 1 pár ideg lép ki, 2 és 3 között a második és így tovább). Közülük az első három a nyakba és annak szerveibe (pajzsmirigy, garat, gége, légcső), részben a szemekbe és a fülekbe kerül. A negyedik pár gerincideg a fő légzőizomhoz - a membránhoz - megy, az ötödiktől a hetedik párig beidegzik (idegi jeleket adnak) a kezekhez.

Az osteochondrosis és annak következő szakasza - porckorongsérv - esetén ezen struktúrák bármelyike megsérülhet. Ezek nagyon életveszélyes állapotok. De leggyakrabban az osteochondrosis az alsó nyaki régiókban alakul ki, 5, 6 vagy 7 gerincvelői ideggyökeret sértve, ami miatt az egyik kéz érzékenysége (tapintás, hőmérséklet, vibráció) és mobilitása zavart okoz, és fájdalom lép fel. benne (azzal az oldallal, ahol az intervertebralis foramen szűkült).

A mellkasi régió osteochondrosisa

mellkasi osteochondrosis

Az osteochondrosis ezen formája meglehetősen ritka. Ennek oka a mellkasi régió csekély mértékű mobilitása.

A mellkasi csigolyák mindegyike nemcsak a csigolyákhoz (felső és alsó), hanem a bordákhoz is kapcsolódik (minden csigolya egy pár bordához kapcsolódik). Ez biztosítja a mellkasi régió stabilitását és korlátozza a gerinc mobilitását.

A nyílások, amelyeken keresztül a gerincvelői idegek kilépnek, kisebbek, mint más osztályokon. Már a csatorna, amelyben a gerincvelő áthalad. Ezért az oszteofiták (a csigolyákból származó csont "tövisek") növekedésével még nagyobb beszűkülése a gerincvelő vérellátásának megsértését (spinalis stroke) okozhatja.

A gerincvelői idegek mellkasi gyökereinek részeként (12 van belőlük, mint a csigolyák) az autonóm idegrendszer számos idege áthalad. Ezért, ha a mellkasi régióban lévő idegrostok megsérülnek, akkor amellett, hogy megzavarják azon szervek működését, amelyekhez eljutnak:

 • az utolsó nyakcsigolya és az első mellkasi csigolya közötti gyökérből az idegrostok egy része a szembe kerül (pupilla, körkörös szemizmok);
 • az első két szegmensből - a kezekre;
 • a második és a maradék tízből - a mellkasi üreg szerveibe (szív, tüdő, nagy erek), a hasüreg (máj, gyomor) és a retroperitoneális tér (hasnyálmirigy, vese) szerveibe (1),

Az autonóm idegrendszer zavarának tünetei is jelentkeznek: szívritmuszavarok, szorongás vagy félelem a szívmegállástól, izzadás, hőérzet (úgynevezett "hőhullámok"), sápadtság, szapora légzés.

Ezenkívül a gerincvelő negyedik szegmense, amely a 2. mellkasi csigolya szintjén található, e szerv vérellátásának kritikus területe. A gerinccsatorna átmérőjének csökkenésével itt gyorsabban alakul ki a gerincvelő (a gerincvelő egy részének elhalása), mint a gerincvelő más helyeken történő megsértése esetén.

Osteochondrosis ritkán alakul ki a porckorongban 1 és 2, valamint 2 és 3 csigolya között. Gyakrabban 6-7 mellkasi csigolya környékén fordul elő, ahol a gerinc maximális hátragörbülete van (kyphosis).

Az ágyéki gerinc osteochondrosisa

az ágyéki osteochondrosis

Az esetek körülbelül 50% -ában az ágyéki gerinc osteochondrosisa fordul elő. Ennek oka a gerinc ezen szakaszának nagy terhelése (a test súlyát kell tartania), ami még jobban megnő a guggolásokkal (izmos munka plusz a test súlypontjának változása), súlyemeléssel, néhány helytelen mozdulat (például focizáskor, amikor el kell fogni a labdát, izmos munkavégzés, a súlypont mozgatása nem a középpontba, hanem a két csigolya ízületének szélére).

Ezenkívül az ágyéki régió nagyon mozgékony, és összeköti az inaktív mellkasi gerincet és a mozdulatlan keresztcsontot.

Leggyakrabban a csigolyaközi lemez elváltozása, amelyből az osteochondrosis kezdődik, megfelel a 4. és 5. csigolya közötti résnek (itt figyelhető meg az ágyéki lordosis teteje - a gerinc dudora), ritkábban - az 5. ágyéki között. és 1 keresztcsonti csigolya. Ezek a szegmensek a leginkább túlterheltek. Az 1. és 2. , valamint a 2. és 3. csigolya közötti porckorongok ritkábban érintettek, mivel jó mobilitásúak.

A keresztcsont osteochondrosisa

a keresztcsont osteochondrosisa

A szakrális régió izolált osteochondrosisa ritkán alakul ki. Ez annak köszönhető, hogy a csigolyák itt összeolvadnak, és a teljes terhelést azonnal el kell osztani az egész osztályon. A keresztcsont osteochondrosisa akkor alakul ki, ha az ágyéki régió szenved (osteochondrosis, sérülés vagy más betegség miatt), és az összenőtt öt csigolyának ki kell bírnia a megnövekedett terhelést.

Gerincrendellenességek hiányában a keresztcsontnak 30 fokos szöget kell bezárnia a test függőleges tengelyéhez képest, hogy fenntartsa az egyensúlyt a ferde medencecsontokkal. De ha az első keresztcsonti csigolya a szükségesnél kicsit jobban kinyúlik (veleszületett rendellenesség vagy sérülés miatt), ez korlátozza az 1. keresztcsonti szegmensből kilépő gerincvelői idegek gyökereinek, valamint az ereknek a helyét. Ha ezt kombináljuk szakralizációval (az utolsó ágyéki csigolya növekedése az első keresztcsontig), akkor a 2. keresztcsonti szegmens gyökereinek helyei is szűkülnek. Ekkor az itt kialakult osteochondrosis (különösen a hátsó osteophyták) és annak szövődményei (csigolyaközi sérv) gyorsan éreztetik magukat a perineumban és a belső combokban lokalizált fájdalom szindrómával.

Meg kell jegyezni, hogy a gerinc szakralizációja nem közvetlenül a születés után következik be. Az utolsó ágyéki csigolya összeolvadása a keresztcsonttal 13-14 éves korban kezdődik, és 23-25 éves korban fejeződik be. Vannak helyzetek, amikor az első keresztcsonti csigolya egész életében rögzítetlenül marad, és a 6. ágyéki funkciót látja el. Az ilyen anomáliák több előfeltételt teremtenek az osteochondrosis kialakulásához, és gyakran kombinálják a keresztcsonti csatorna (teljes vagy részleges) bezárásával - egy ívelt csővel, amelyben a keresztcsonti idegek a keresztcsonti nyílásokon keresztül lépnek ki a gerincből.

A nyaki és a mellkasi gerinc osteochondrosisa

A nyaki és mellkasi gerinc osteochondrosisa akkor fordul elő, ha egy személy nem figyel az alsó nyaki csigolyák közötti porckorongokban kialakult disztrófiás folyamatra. Ennek eredményeként a „körök a vízen" elkezdenek eltérni egy ilyen „kőtől" - a mögöttes (mellkasi) gerinc elkezd részt venni a folyamatban.

Ritkábban alakul ki az a helyzet, amikor a nyaki és a mellkasi régiók egymástól távol eső szegmensei a lemez és az azt körülvevő csigolyák változásainak vannak kitéve.

Az ágyéki és keresztcsonti osteochondrosis

A teljes keresztcsont és az ágyéki utolsó csigolya az egész gerinc alapja - ezek biztosítják a tartást és a maximális terhelést. Ha további terhelések esnek rá, különösen, ha ennek genetikai, hormonális előfeltételei alakulnak ki, vagy az ember folyamatosan mikrovibrációs hiányt tapasztal, a lumbosacralis régió osteochondrosisa alakul ki (erről bővebben itt olvashat: "Az osteochondrosis okai").

Általában először az ágyéki csigolyák közötti porckorongok szenvednek, majd (az előző részben leírt mechanizmus szerint) a keresztcsont vesz részt a folyamatban. Ezenkívül a lumbosacralis osteochondrosist gyakran olyan állapotnak nevezik, amikor az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti ízület disztrófiás változásokon megy keresztül.

Elterjedt vagy poliszegmentális

széles körben elterjedt vagy poliszegmentális osteochondrosis

A betegség az osteochondrosis eseteinek 12% -ában alakul ki. Ez a betegség legsúlyosabb típusa, amikor a gerinc több szegmensében dystrophiás folyamatok fordulnak elő (egy szegmens két csigolya, felső és alsó, körülveszik az érintett csigolyaközi lemezt). Egy osztály mindkét szegmense (például a 4. és 5. , valamint a 6-7. nyakcsigolya közötti porckorong osteochondrosisa), valamint a különböző osztályok nem kapcsolódó szegmensei érintettek. Például a 4-5 nyakcsigolya (C4-C5) és a 4-5 ágyéki csigolya közötti porckorong (L4-L5) osteochondrosisa alakulhat ki.

Mivel poliszegmentális osteochondrosis esetén nem fordul elő, hogy egyidejűleg minden osztályon súlyosbodás alakul ki. Leggyakrabban exacerbáció alakul ki az egyik osztályon, majd egy másikon. Ez egy olyan "háztartási" diagnózis megjelenéséhez vezetett, mint a vándorló osteochondrosis. A hivatalos orvostudomány nem ismeri fel, és további vizsgálatokat ír elő egy személynek, aki ilyen „diagnózist" állított fel magának, hogy megértse tüneteinek okát.

Szakaszok (időszakok)

Az osteochondrosis szakaszai

A modern irodalom a gerinc osteochondrosisát krónikus folyamatként írja le, amely hajlamos a kiújulásra. Fiatal korban kialakuló (főleg sérülések vagy helytelen mozgások, súlyemelés következtében) eltérő ütemben halad előre, lelassul (osteochondrosis remisszió lép fel), vagy folyamatosan haladhat tovább. Az időseknél éppen ellenkezőleg, a betegség lassú lefolyása figyelhető meg.

A neurológusok több szakaszt (periódusokat) különböztetnek meg attól függően, hogy az intervertebralis lemez szerkezete hogyan változik:

 1. I időszak.Itt a nucleus pulposus - a csigolyaközi lemez ütéselnyelő központja - összetételében csökken a víz mennyisége, és repedések jelennek meg a rostos gyűrűjében. A nucleus pulposus deformálódik és hátul eltolódik (a hátsó hosszanti szalag felé, amely a csigolyatestek hátsó felületén fut végig). A nucleus pulposus ilyen intradiszkális mozgása az áthaladó idegek irritációját okozza (a nyaki régióban - sinuvertebralis). Ez a nyak vagy a hát megfelelő részének kisebb fájdalmaiban, a mozgások merevségében, egy speciális testtartás felvételében nyilvánul meg, amelyben némi fájdalomcsillapítás tapasztalható. Ha az ágyéki régióban osteochondrosis alakul ki, az ágyéki lordosis kisimul.
 2. II időszaksubluxációk kialakulása, kóros mobilitás jellemzi a gerinc érintett szegmensében. Ennek oka az a tény, hogy a porckorong porckorongszerű szövete (anulus fibrosus), amely a nucleus pulposus körül fekszik, fokozatosan kiszárad - a porckorong magassága csökken. Ahol az annulus fibrosus rétegzettebb, ott a nucleus pulposus rohan, segítve annak további leeresztését (általában ez a gyengébb hátsó longitudinális ínszalag irányában történik). Az osteochondrosis ezen időszaka az érintett szegmens szintjén jelentkező fájdalomban nyilvánul meg, a szegmens feletti és alatti izmok folyamatosan feszültek, megpróbálják megtartani a csigolyákat, hogy ne sértsék meg a gerincvelőt.
 3. III. időszaka rostos gyűrű teljes megrepedése jellemzi, így a nucleus pulposus mozgást végez benne és kinyúlik a csigolyák közé (csigolyaközi sérv képződik). A nucleus pulposus akár a gerinccsatorna lumenébe is beleeshet (lemezzáródás). A csigolyákat borító porcok elvékonyodnak, amiatt, hogy a köztük lévő réteg kisebb lesz. A stádium tünetei a csigolyaközi porckorong elmozdulásának irányától függenek: ha annak a nyílásnak az irányában, amelyen keresztül a gerincgyökér kilép, akkor az idegrostok mentén terjedő fájdalmak érezhetők (vagyis ha a gerincben osteochondrosis alakul ki alsó nyaki vagy felső mellkasi szegmensek a karban érezhetők, és ha az ágyékban - akkor a lábban), a beidegzett szervek érzékenysége szenved; ha a gerinccsatorna irányában a középvonal mentén a hátfájás állandóvá válik, a végtagok mozgékonysága, érzékenysége megzavarodik, az érintett szegmensből beidegzést kapó belső szervek működése károsodik, ha a nucleus pulposus behatol a a csigolya felett vagy alatt található, a betegség tünetmentes lefolyása lesz;
 4. IV időszak.Az érintett csigolyaközi lemezek szöveteit hegszövet váltja fel, ami miatt ebben a gerincszegmensben a mobilitás korlátozott vagy elveszett. A szomszédos szegmensekben a csigolyák kénytelenek elmozdulni, folyamataik között gyulladás, arthrosis alakul ki. A csontokból osteofiták kezdenek megjelenni - csontkinövések. A hosszanti ínszalag csontosodhat. Az osteophyták által deformált csigolyák szélei és a mellettük elcsontosodott szalagok egyfajta csonttartókat alkotnak. Ez spondylarthrosis.

Amikor az izmok részt vesznek a folyamatban, és megpróbálják stabilizálni a gerincet, görcs lép fel bennük, a helyi erek összenyomódnak. Emiatt ödéma alakul ki, amely összenyomja az ideggyökereket. Fájdalom van. Ez -fűszeresbetegség időszaka. Ha ebben az időszakban kezdi meg a kezelést - korlátozza a motoros aktivitást a sérült szakaszon, használjon fájdalomcsillapítókat (ezek is gyulladáscsökkentők), majdtámadásAz osteochondrosis 5-7 napon belül eltűnik. Szubakut ill2 időszakbetegségek.

A szubakut periódus körülbelül 12-14 napig tart. Ha ebben a szakaszban nem hűt túl, ne emeljen súlyt, ne tegyen hirtelen mozdulatokat, az osteochondrosis remisszióba megy.

az osteochondrosis súlyosbodása

SúlyosbodásAz osteochondrosis ritkán „magától" alakul ki, ha az ember gondoskodik a szervezet mikrovibrációs hiányának pótlásáról (ezt magas motoros aktivitással és/vagy fonációs eljárások segítségével érik el) és az érintett terület megfelelő vérellátását.

Az osteochondrosis súlyosbodása a következőket okozhatja:

 • hypothermia;
 • súlyemelés;
 • súlyos stressz;
 • hirtelen mozgások;
 • szakszerűtlenül végzett masszázs;
 • alkoholfogyasztás;
 • hideg;
 • éles változás a melegben és a hidegben (például merülés hideg vízbe fürdő vagy szauna után);
 • gyakori kanyarok;
 • hosszú tartózkodás hajlított helyzetben.

Az osteochondrosis fokai

Fejlődése során az osteochondrosis bizonyos szakaszokon megy keresztül. Ezeket fokozatoknak nevezik, és a fokozattól függően az orvos kezelést tervez.

Annak megértéséhez, hogy a betegség hogyan befolyásolja a munkát, az önkiszolgálási képességet, az ember megfelelőségét, a hazai neurológusok az osteochondrosis 5 fokát különböztetik meg:

Fokozat

A fájdalom és egyéb tünetek súlyossága

A munkaképesség és a munkaképesség megsértése

1 fok

Első fokon a fájdalom jelentéktelen, terheléskor jelentkezik, nyugalomban eltűnik. Csak a fájdalompontok észlelhetők.

Bármilyen munkavégzéskor mentve

2 fok

A fájdalom nem erős, nyugalomban jelentkezik, edzéssel fokozódik, de ha kényelmes testhelyzetet veszünk, vagy leállítjuk a terhelést, a fájdalom elmúlik. A második fokban a gerinc konfigurációjának változása észrevehető, feszült izmok érezhetők. A gerinc korlátozott mobilitása

Ha nem fizikai vagy könnyű fizikai munkát végző dolgozóról beszélünk, a munkaképesség megmarad. Ha valaki keményen dolgozik, a munkaképessége korlátozott. Az ember kénytelen szünetet tartani a munkában, megpróbálja elkerülni a fizikai erőfeszítést

3 fok

A fájdalom kifejezettebb, az erőkifejtés súlyosbítja. Feltárulnak a munkaképességet sértő neurológiai tünetek.

Megsértve. Csak a tudásban dolgozók dolgozhatnak tovább. A háztartási tevékenységek végzésének képessége csökken, de az öngondoskodás és az önálló mozgás képessége megmarad

4 fok

Az erős fájdalom mellett neurológiai tünetek is megjelennek: szédülés, érzékenységzavar

Minden munka miatt elveszett. Mozoghat a helyiségen belül, csak mankókra támaszkodva. Csak akkor próbál mozogni, ha az élettani szükségletek kielégítéséhez szükséges.

5 fok

A fájdalom és egyéb tünetek nyugalmi állapotban kifejezettek. A személy kénytelen ágyban maradni.

Bármilyen munkáért elveszett. Az ember gondozásra szorul.

A gerinc osteochondrosisát, függetlenül attól, hogy melyik osztályban alakult ki és milyen fokot ért el, azonosítani kell, és megfelelő időben történő kezelést kell előírni. Ugyanakkor a kezelésnek átfogónak kell lennie, és nemcsak a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszerek szedését kell magában foglalnia, hanem más (fő) kezelési módszereket is, amelyek célja a betegség okainak megszüntetése.