A gerinc osteochondrosisának diagnosztizálása és kezelése

Az osteochondrosis a világ lakosságának több mint felét érinti. Ez a szám a felnőtteket és a tinédzsereket egyaránt tartalmazza. Ennek kezelése valóban nehéz feladat. A gyógyításnak számos módja van, amelyek rendszerességet és összetettséget igényelnek.

Osteochondrosis - mit jelent

Ez a betegség nemcsak a gerincoszlopot érinti. Az osteochondrosis a csigolyaközi lemezeket, a szomszédos izmokat és a fűzőt, az idegvégződéseket, a vénás rendszert, az ízületeket, a csigolyatestet érinti. A betegségek ilyen köre számos betegséget okozó tünetet okoz. A fent említett, osteochondrosis által érintett rendszerek szenvednek, és fennáll annak a veszélye, hogy elveszítik teljes funkcionalitásukat. Ennek eredményeként új betegségek alakulnak ki a háttérben. Kezelésük értelmetlen, mert a kiváltó ok a gerinc és annak részlegeinek problémája.

orvos megvizsgálja a hátat a gerinc osteochondrosisával

Az anyagcsere folyamatok súlyosbodnak, és a szövetek pusztulása és deformációja figyelhető meg - így alakul ki a betegség.

Tünetek

Az osteochondrosis fő tünete a hátfájás. Felerősödhet, alábbhagyhat és elmúlhat, de újra visszatérhet. Idővel, ha a beteg nem fordít kellő figyelmet a kezelésre, megjelenik:

 • merevség érzése a gerinc régiójában;
 • mozgási nehézségek;
 • általános rossz közérzet - fáradtság, álmosság stb.

A gerincoszlop osteochondrosisának fényes neurológiai megnyilvánulásai is:

 • tompa fájdalom rohamai vagy állandó kísérete;
 • az érzések visszatérése a fenékbe vagy a lábszárba, a popliteális üregbe, a keresztcsontba és a nemi szervekbe;
 • a végtagok hidegsége, cianózis, görcsök stb.

Okoz

Nagyon sok van belőlük. Ezért a betegség megjelenését több előfeltétel is kiválthatja:

 • mozgásszegény életmód;
 • nehéz fizikai aktivitás;
 • stressz és túlterhelés;
 • irodai szakmák;
 • trauma, veleszületett rendellenességek, görbület;
 • túlsúly;
 • rossz szokások;
 • túlterhelés sportedzés közben;
hátfájás a gerinc osteochondrosisával

Fajták

A betegség a gerinc egy vagy több részén lokalizálódik (gyakori osteochondrosis). Innen a faj neve:

 • a nyaki régió osteochondrosisa;
 • mellkasi;
 • lumbosacralis.

a betegség előrehaladott formája

A diffúz osteochondrosis nemcsak a mozgásszervi rendszerre, hanem a belső szervekre és rendszerekre is kiterjed. Működésük romlik, új betegségek jelennek meg.

Fiatalkori vagy fiatalkori osteochondrosis

Serdülőkorban a betegség tünetei kissé eltérőek. A fiatalkori osteochondrosis a következő formában nyilvánul meg:

 • fejfájás (gyakori és hosszan tartó);
 • szédülés;
 • kritikus egészségi állapot az ájulás szélén.

A gerinc fiatalkori osteochondrosisa könnyen összetéveszthető más betegségekkel. Ezért az otthoni diagnózis és az önkezelés komplikációk veszélyét hordozza magában.

hátfájás a gerinc osteochondrosisával

A fejlődés szakaszai

A betegség stádiumai a klinikai változásokban különböznek. Csak 4 van belőlük.

Első szakasz: kezdeti

Az intervertebralis porckorong fokozatosan összenyomódik, magassága csökken. Ebben a szakaszban a betegség a gerinc közeli szöveteit érinti.

Második fázis

A porckorongok elváltozása az összes szalag, idegvégződés stb. elmozdulását vonja maga után. A második szakaszban ennek következtében szöveti megereszkedés alakul ki, a gerincoszlop korábbi stabilitása elveszik.

Harmadik szakasz

A következő szakaszok a legpusztítóbbak: a csigolyaközi lemezek végül deformálódnak, ellapulnak, oldalra kinyomódnak.

Változások a negyedik szakaszban

A test megpróbálja megerősíteni a gerincoszlopot. Az utolsó szakaszban az alkalmazkodási folyamat aktiválódik. Ennek eredményeként csontkinövések jelennek meg a csigolyákon - osteophyták, amelyek állítólag nagyon mozgékony gerincoszlopot tartanak.

nyaki fájdalom a gerinc osteochondrosisával

Kezelés

Számos módszer és komplexum létezik ennek a betegségnek a kezelésére. Az osteochondrosis sajátossága, hogy a gerinc egészségének helyreállítása csak fizikai aktivitással együtt lehetséges.

A hátfájás az ember képességeinek korlátozása. Annak érdekében, hogy ne induljon el az osteochondrosis, ismernie kell a megnyilvánulásait és a kezelés helyes megközelítését.

Itt vannak a kezelés szakaszai:

 • fájdalom és kellemetlen érzés megszüntetése az érintett területeken;
 • a gerincoszlop vontatása;
 • a gerincoszlop megerősítése;
 • fokozott vérkeringés a manuális terápia következtében;
 • néha chondroprotective gyógyszerek alkalmazása, amelyek jótékony hatással vannak az intervertebralis lemezek kialakulására.

Ha az osteochondrosist nem a kezdeti szakaszban diagnosztizálták, akkor körülbelül 2 évig tart a jó eredmény elérése - a deformált szakaszok állapotának javítása. A kezelés 6 havonta történik. Nem minden esetben lehetséges az osteochondrosis teljes gyógyítása, de segít a jó értékcsökkenésben.

fitball gyakorlatok a gerinc osteochondrosisára

Orvosi megközelítés

A gerinc gyakori osteochondrosisát tablettákkal és kenőcsökkel kezelik. A gyógyszerek fő hatása fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, melegítő és vérkeringést fokozó hatás. Átmeneti enyhülést tudnak adni, de gyógyulást nem. Nem használhatók tartósan. Az osteochondrosis szakaszában ritka esetekben olyan gyógyszereket használnak, amelyek serkentik a porcszövet növekedését. Csak a kezelés következő szakaszai segítenek visszaállítani a gerinc korábbi alakját.

A posztoperatív időszakban különösen fontos a gyógyszeres kezelés.

Gerinc vontatása vagy vontatása

Az eljárás azonnali megkönnyebbülést ad. Valójában a csigolyák közötti távolság növelésével a gerinc terhelése csökken és megfelelően eloszlik. Ez egy rövid ideig tartó hatás, de segít visszaállítani a pillér korábbi formáját. Más módszerekkel együtt alkalmazzák.

Gyógytorna és fizikai gyakorlatok

Egy speciális gyakorlatok segítik a gerincoszlop normál állapotának helyreállítását. Orvos írja fel őket, mert az előnyök bizonyos típusú izmokra, csigolyákra és porcokra gyakorolt hatástól függenek.

Sok pozitív eredmény egyidejűleg ad fizikai aktivitást. Javul a vérkeringés és az anyagcsere, erősödik a gerinc és a körülötte lévő izmok. Egyenletes felépülés van.

Vákuumos expozíció

Hasonlóképpen, a kezelés a legmélyebb szöveteket érinti. A nyomásesések miatt fokozódik a vérkeringés, felgyorsul a szövetek helyreállítása, megszűnik a pangás. A bankokat osteochondrosisban szenvedő betegeknek írják fel, ha nincs ellenjavallat.

a gerinc osteochondrosisának kezelése bankokkal

Manuális terápia

A hát érintett területeire alkalmazzák. Elég jó eredményeket mutatott a masszázskezelés. A cselekvés elve a vérkeringés fokozása, a vér be- és kiáramlása a gerincbe. Így az anyagcsere helyreáll, mint egy egészséges embernél. Ezenkívül az izmok ellazulnak. Több ülés után a fájdalom csökken és fokozatosan eltűnik. A módszer jó krónikus osteochondrosisra, valamint a betegség súlyosbodásának megelőzésére.

Nagyon fontos, hogy a masszázst fizioterápiás gyakorlatokkal vagy más fizikai gyakorlatokkal, gyógyszerekkel és a megfelelő étrenddel kombináljuk. Akkor garantáltan jön a megkönnyebbülés.

Reflexológia és akupunktúra

A kezelést mindig masszázzsal kombinálva alkalmazzuk. A reflexológia a reflexpontokra irányuló célzott hatás. Ugyanez az elv vonatkozik az akupunktúrára is. Hátfájás esetén az ilyen módszerek nagyon előnyösek más eljárásokkal kombinálva.

Műtéti beavatkozás

A művelet a gerinc osteochondrosisának kezelésében történik. De ezek ritka esetek szövődményekkel, amikor a hagyományos megközelítések hatástalanok. Gyakran műtétet alkalmaznak a diffúz osteochondrosis kezelésére.

De a sebészeti módszer sok kockázatot és veszélyt rejt magában. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a műtét sürgős, tomográfiás vizsgálatokat kell végeznie, hogy megállapítsa, hogy a gerinc helyzete mennyire rosszabb a normától.

konzultáció az orvossal a gerinc osteochondrosisával kapcsolatban

Két olyan helyzet, amikor a műtét az egyetlen megoldás:

 • a beteg kontrolljának elvesztése a székletürítés felett;
 • az alsó gerinc idegvégződéseinek megsértése, amikor tapintási fájdalom kíséri (cauda equina szindróma).

A sebészeti kezelés két megközelítést igényel.

 1. A gerinc rendellenességeinek megszüntetése, kinövések, a csigolya egy részének eltávolítása stb.
 2. A gerinc helyreállítása, stabilizálása.

A gerinc osteochondrosisának rehabilitációja sok időt igényel, különösen, ha a kezelés sebészeti volt. Még a fiatalkori osteochondrosis is elhúzódó.

Emlékeztetni kell arra, hogy minden klinikai kép egyéni. Ezért a kezelés a betegség mértékétől, a kezelőorvos által felállított helyes diagnózistól és az Ön hozzájárulásától függ.